fredag 26 februari 2010

IKT-strategi nationellt och lokaltLund har fått en ny IKT-strategi vilket gör mig mycket glad. Den är ambitiös och siktar precis så högt som vi i Lund bör göra. Vi skall ligga i framkant. Lund är en knutpunkt när det gäller såväl utbildning som IT. Självklart skall vi i Lunds skolor ha tillgång till den senaste tekniken. Nu står det där med tydliga bokstäver på vitt papper.All personal ska ha en egen bärbar dator. Alla elever ska ha tillgång till
en
egen bärbar dator.
Övrig teknisk utrustning som t.ex. handdatorer,
kameror, mobiltelefoner,
gps, interaktiva skrivtavlor och annat som behövs
för ett utvecklingsorienterat
arbetssätt ska också finnas tillgängligt i
verksamheten.


Kanon! Då behöver vi inte argumentera och debattera det mer utan kan diskutera det som är viktigt att diskutera. Metoder och pedagogik!
Jonas Hällebrand är inne på samma linje.
Datorn är bara ett medel inte målet i sig. Det som är intressant är vad man kan göra med den. Kommunikation och samarbete. Skapande och kreativitet.
Killebäckskolan är på väg in i ett EU-projekt som handlar precis om detta. Vilka möjligheter till lärande!
Lika glädjande som det är att Lund är på rätt väg. Lika rädd blir jag när jag tänker på att det självklart finns kommuner där detta är långt bortom horizonten. I Computer Sweden kan man läsa att det efterlyses en nationell IT-strategi. Skolan ligger långt efter och det behövs krafttag för att komma ikapp övriga samhället. En kraftfull nationell strategi behövs för att säkra att våra elever får en likvärdig utbildning och tillgång till världens viktigaste verktyg för lärande. Det är en skam att så mycket av skoldebatten handlar om att beslagta och begränsa elevernas kommunikationsmöjligheter och så lite om hur vi kan öka kommunikation och lärande i en komplex digital värld.
Nationell strategi NU! Jag har svårt att se att man kan låta bli. Fast Björklund är kanske inte så intresserad av redskap för lärande. Han pratar hellre om ökad kunskap genom fler prov. Fast vem vet vad han menar med kunskap. Jag vet inte vad han har för kunskapssyn fast det vet kanske inte Björklund heller?

3 kommentarer:

femfemman sa...

Nä, för den där samhällsfarlige mannen har ju inte fattat att ICT i sig innebär en obegränsad kunskapskälla. Och att barn av idag kan otroligt mycket mer än alla vi som föddes på 50, 60, 70 och 80talet kan. Det är bara det att alla har lyckats finna sin egen kunskap utifrån de behov och de individuella förutsättningar man har. Och det går tyvärr inte att mäta med ett antal nationella prov.

Seth Norberg sa...

Grattis till Lund, som vågar se in i framtiden!

En liten brasklapp är viktig att lägga in: se till att ni inte fastnar i fällan som Stockholm nu erbjuder sina skolor. En mycket statisk kontorsmiljö, anpassad till några centralt anställdas behov, som man dessutom tydligen inte litar på.

Skolan behöver en laborativ och experimentell miljö där lärarna får snabb och omsorgsfull support, så att de vågar utveckla lärandet från den traditionella faktakopieringskulturen till en dynamisk kunskaps- och färdighetsinhämtningskultur.

Anders Erenius sa...

Tack för ditt kloka råd Seth. Det är precis så som vi tänker. Städa bort all klumpig styrning från IT-avdelningen och sätt ett kreativt verktyg i händerna på eleverna. Även IT-avd håller med. de kan inte klara av att hantera en mer än fördubblad maskinpark utan lämnar med glädje över det till skolorna att hantera. De står för uppkoppling och nätverk.
Friheten väntar runt hörnet. Ohh vad skönt det skall bli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...