torsdag 13 november 2008

Makes you think

Hittade en kul film på Jonas Hällebrands blogg en IKT-pedagogs fundringar.


Den fick mig att fundera lite. Precis så splittrat som det beskrivs i filmen är det ju oftast inte. Mitt intryck är att wikipedia oftast är bra som källa. Men självklart bara som en i mängden. Det går inte att använda okritiskt.

Det fick mig att fundera över vilken värld vi lever i idag. En värld där man aldrig kan förhålla sig okritiskt till något. Förmodligen skulle man väl kunna säja att man aldrig har kunnat det. Men i långa tider i historien har man haft eviga sanningar att hålla sig till. Jorden var platt och det kunde man inte ifrågasätta (inte utan att riskera att bli bränd på bål i alla fall). Idag kan man lätt få känslan av att allt är förhandlingsbart. Så är det förhoppningsvis inte men som fjortonåring kan det lätt te sig så.

Det gör ju oss lärare så mycket mer viktiga. Kanske viktigare än någon gång tidigare i historien. Våra elever måste ges verktygen att klara sig i en värld som är mycket mer otrygg än den vi växte upp i. Inte fysiskt sett (det har aldrig varit så fredligt på jorden som nu tro det eller ej) men mentalt så är otryggheten stor. Det vi vet idag kan omkullkastas imorgon.

Hur gör vi detta?

Genom att träna eleverna i ett sätt att tänka. Att ständigt ifrågasätta och se bakom orden. Vem säjer vad och varför. Att kunna se världen utifrån fler perspektiv än sitt eget. Det tror jag är nyckeln till att finna tryggheten i en värld där allt ständigt skapas om på nytt.

Det och kramar från mamma och pappa.

1 kommentar:

joha88 sa...

Skulle inte kunna säga det bättre själv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...