fredag 14 maj 2010

Tekniken i skolan mål eller medel.Som så ofta när vi diskuterar IT på vår skola så fastnar det i plattformar och vissa speciella verktyg (smartboard).
Tråkigt tycker jag. Plattform i sig är ganska ointressant. Det är vad man gör och hur man gör det som är det intressanta. PC eller Mac är ganska ointressant egentligen. Vad vi vill ha är fungerande, snabba och välutrustade datorer så att vi kan vara kreativa.
Som det är idag så sitter vi fast i en väldigt låst och trög organisation. IT avdelningen har gjort sitt bästa men det betyder att vi har en väldigt säker installation vilket tyvärr även betyder att den är väldigt oflexibel.
Testar sedan någon vecka en Mac och är väldigt positiv. Snabb, stark och välfylld med verktyg som underlättar kreativiteten. Helt enkelt lättarbetad. Van som är att det tar lång tid att installera ett program man behöver så är det underbart att stå utanför kommunens plattform.
Ja och så är den snygg också.
Den bara funkar och den startar när jag öppnar locket. Det gillar jag.
Med detta sagt om teknik som jag egentligen inte skulle skriva om så är det dags att fundera över det som är viktigt.
Hur vi gör.....
Med ny teknik kan vi bygga ett lärande som blir mycket mer reflekterande och djupare än det som sker idag. Läsa i boken är inte fel men det skall vi göra för att vi sedan skall använda det vi läst till något. Det är först då som det finns en anledning att lägga det man läst på minnet. Om vi använder den fakta vi tar till oss för att forma åsikter och ståndpunkter så skapar vi kunskap. Vi får dessutom möjlighet att stöta och blöta denna nya kunskap med andra. Vi får testa om det vi kommit fram till håller även i mötet med andras kunskap. Den dynamik som då uppstår leder till ett lärande som når helt andra höjder och djup än "läs boken och svara på frågorna".
9d har varit där. Deras funderingar och diskussioner på Ningen har lett till djupare och kvalitativt högre lärande än det hade gjort annars. Jag är stolt över dem och mycket glad.
Bra jobbat 9d!

3 kommentarer:

Dan Svanbom sa...

Kommer troligen (hoppas jag i alla fall) att ta bli handledare för en sexa nästa år. Alla elever utrustade med datorer (mac). Tänk att få arbeta med datorn i fyra år!

Ser verkligen fram mot det.

Kommer Ningen fortfarande att kunna användas av lärare/elever? Hade ju tänkt att köra en Ning med dem i höst, men så hörde jag ju att det skulle bli en betaltjänst.

Vi ska få Live@edu i Västerås. Har ställt frågan till de som har hand om det om det kommer att vara fullt kompatibelt med Mac ... men inte fått något svar. Än. Vet några saker som inte kommer att fungera vilket gör att jag kanske kör Ning om det går.

Anders Erenius sa...

Ningen skall enligt uppgifter jag sett inte kosta för skolor k-12 vilket är jättebra. Det finns andra alternativ som verkar vara precis lika bra om man vill köra något annat t.ex. grouply.
Live@edu borde funka bra med macen eftersom allt ligger på webben. Till hösten skall även office köras på webben och inte som nu halvt på webben. Då borde det funka även på mac.
Grattis till dig som får den möjligheten att gå 1-1 med en klass. Jag längtar till den dagen även jag kan det. Jobbar på att den inte skall vara för långt borta.

Dan Svanbom sa...

Det som inte går i live@edu (vad jag har läst mig till) är deras bloggverktyg, Live Writer och att dela arbetsytor i "shared view".

Förhoppningsvis får vi komma in i systemet i juni.

Jag vet faktiskt inte om jag får en sexa men jag har "önskat det rätt starkt".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...