måndag 14 september 2009

Ungas användande av medier


Ungdomar har koll. Det är i alla fall vad lärarna i den svenska skolan tror. Men det har de inte skulle jag våga påstå. De använder bara en ytterst liten del av de obegränsade resurser som finns. De använder Google, Bilddagboken, MSN (messenger) och de skickar SMS.
En som har grymt bra koll på vad ungdomar gör och som är väldigt träffsäker i sina formuleringar är Gustav Holmström som är 15 år och beskriver sig själv som tekniknörd. På hans blogg artoo kan man läsa om hur han beskriver sin och sina kompisars användande.

Han är inte snäll i sina omdömen om sina jämnåriga.

En bild i stort sett alla vuxna har om ungdomar är att vi skulle vara bäst på teknik.

Strular tekniken? Grabba tag i närmsta pojkspoling så löser det sig! Nej, så är det inte. Enligt min erfarenhet så vet de flesta ungefär bara hur man loggar in och använder MSN, för över musik till sin mobil, lägga upp bilder på Bilddagboken och hur man sätter igång och använder sitt favoritspel. That’s it. De sitter där med Internet Explorer samt slår på skärmen när datorn inte gör som man vill.

Därför är det ju jätteviktigt att vi i skolan visar vägen till ett mer avancerat användande så att de kan ta sig upp ur sandlådan och vidga sin världsbild. Det finns ju faktiskt fler tidningar än Aftonbladet och mer spännade program än the Simpsons. De kan för all del bra som underhållning men är ingen bra grund för din världsbild. Eftersom vi nu har unika möjligheter att ta in världen direkt i datorn och mobilen så är det ju skam att vi inte gör det. Det är nog dags att ändra på det. Eller hur?!

3 kommentarer:

IT-mamman sa...

Bra sagt!

Hannes Bengtsson sa...

Jag kan inte mer än instämma. Jag har haft några pass med "Layout i word- från ide till trycksak". De mest avancerade eleverna var bara och skrapade på ytan till vad word kan (själv använder jag inte word till layoutarbete, utan PageMaker).
Däremot är de duktiga på att hitta på bus och försöka kringgå vår IT-avdelnings säkerhetsregler.

Anders Erenius sa...

Ja Hannes så är det. Lärde du dig något matnyttigt som kanske även jag kan ha nytta av? Jag menar att kringå IT-avdelningen är ju det roligaste som finns ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...