måndag 21 februari 2011

Positiva förändringar i skolan

One road to freedom
One road to freedom by http://www.flickr.com/people/helios89/ Heliøs, on Flickr
Det händer mycket positivt i svensk skola just nu. Satsningarna på att komma ikapp resten av omvärlden när det gäller användandet av ny teknik är kraftfull. Bara titta på den här kartan.
För ett år sedan var det glest mellan prickarna. Nu fullkomligt exploderar det. 
Nu är tillgång till tekniken ingen garant för att förändring sker men jag tillhör dem som tror att tekniken transformerar. Bara genom att finnas där i skolan så förändras mycket. Tillgång till information och kommunikation kan vara omstörtande. Fråga Mubarak  eller Gaddafi.
Ny läroplan med en välbehövlig genomkörare av kunskapssyn och vad skolan egentligen skall lära ut och hur eleverna skall bedömas.
Vi har ett tufft arbete framför oss men jag är övertygad om att svensk skola kommer ur det här starkare och med en bättre skolkultur. En som är mindre konserverande och mer kreativiserande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det så att tekniken transformerar! Reservoarpennan innebar ju t ex att man inte längre var bunden till bläckhornet utan kunde traska omkring lite som man hade lust med och ändå skriva långa texter, vilket innebar en enorm rationalisering i informationssökandet - man behövde inte längre hämta luntan, bära den till sin skrivpulpet, upptäcka att man behövde ännu en lunta, hämta denna, bära denna till sin puplet och sen i slutet av dagen släpa tillbaka alla luntor, som därtill varit upptagna och otillgängliga för alla andra. Istället kunde man traska runt mellan hyllorna, hitta den information man behövde, skriva ner den och bära med sig papperet till nästa lunta, alltmedan den man nyss använt fanns tillgänglig för andra.

För att inte nämna hur mycket enklare det plötsligt blev att föra minnesanteckningar vid föreläsningar!

Jo, teknik är oerhört betydelsefullt.

Anders Erenius sa...

WORD! (inte programmet då utan i den där Hip Hop betydelsen att jag hör dig och håller med)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...