tisdag 22 februari 2011

IT i stället för slöjd? Nix, nej, inte!

Cranes In The Sky.
Cranes In The Sky. by http://www.flickr.com/people/yakobusan/ Jakob Montrasio, on Flickr
Så är det på tapeten igen. I Computer Sweden kan man läsa att de tycker att man skall skrota slöjden till förmån för ett nytt ämne med IT som inriktning.
Feltänkt tyvärr. Det är inte så att IT skall vara ett eget ämne. Det är inte så som man skall lösa problemet med bristande IT i skolan. IT eller datorn/internet skall in i ALLA ämnen.
Dessutom är det så att slöjden knappast är det stora problemet när det gäller svensk skolas anpassning till ett modernt samhälle. Slöjd handlar idag ganska lite om svarv och olika tekniker att foga ihop två träbitar. Det handlar om process. Om att göra ritningar. Tänka i ett före, efter,ordning. Omsätta idéer  handling. Det handlar om att träna kreativitet och spatialt tänkande. Kompetenser som man absolut behöver i morgondagens IT samhälle. Det behövs även som en motvikt i en skola som blir allt mer teoretisk.
Hjärna och hand utvecklas ihop. Båda behövs för att skapa balans i en ung människas skolvardag.
Så även om syftet är gott, nämligen att öka IT-användningen i svensk skola, så är det ett korkat förslag. Ett förslag som bara tyder på en bristande förståelse av hur lärandet går till. Ett förslag som inte går att ta på allvar.
Vad som behövs är istället att man på ett mycket kraftfullt sätt förändrar lärarutbildningen och där lägger en mycket större vikt vid att använda modern teknik. 
Att man får blivande lärare att förstå hur viktigt det är att framtidsspana och hålla sig ajour med vad som är dagens ungas verklighet.
Inga fler föreläsningar om Internet med den ena OH-bilden efter den andra tack.

Jan Svärdhagen är inne på samma linje men uttrycker det bättre än jag kan

7 kommentarer:

Jan Svärdhagen sa...

Vete sjutton om jag uttrycker det bättre...jag var väl helt enkelt lite före dig bara med samma tankar. Bra dock att få bekräftat att man inte är helt fel ute i sina tankar. Tack för länkningen.
Jan Svärdhagen

Johanna Karlén sa...

Jajamän, Anders - jag är helt med dig =) Tycker du borde kommentera direkt efter CS artikeln jag!

/Johanna

Anders Erenius sa...

Ni är för snälla ni :)
Men allvarligt talat jag blir arg. Så ogenomtänkt kan man väl inte vara.

Jan Svärdhagen sa...

Alltså...med tanke på IT-industrins rätt så snäva syn på hur saker och ting går till med kravspecar och system som ska sköta allt (men som sällan fungerar optimalt) så är det inte förvånande. Mer förvånande är det att de överhuvudtaget försöker sig på att skriva om sådant de inte förstår.

Jag blir inte arg...mest trött

Johanna Karlén sa...

"Ogenomtänkthet" finns det gott om... både hos IT-industrin och i skolvärlden... så visst blir man trött - även om ilska kanske är mer produktivt ibland ;)

Envishet är också bra - SKAM DEN SOM GER SIG!! Vi fortsätter lobba, informera, diskutera, dissikera, kommunicera, ventilera..

Anders Erenius sa...

Sant!
Ilska är ibland mer produktivt. Som idag.
Vi struntar i att de inte förstår men ändå anser sig ha rätt att uttala sig. Istället kör vi på och förändrar vidare.

Morrica sa...

Jag instämmer, du uttrycker dig ypperligt, och förklarar glasklart varför tanken på ämnet 'IT-slöjd' vore helt i paritet med ämnet 'inställning av tv-kanaler med hjälp av fjärrkontroll', det är inget separat skolämne utan något man använder i alla ämnen, lika självklart som papper och penna!

Vi måste lämna mail-generationens synsätt bakom oss nu, det är inte de som är eleverna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...