måndag 6 september 2010

Skriva sig till läsning


Har idag haft förmånen att lyssna på Joachim Thornström och de erfarenheter som gjorts i Ystad kommun när det gäller att skriva sig till läsning. Sedan starten 2004 så har antalet deltagare i Ystad stadigt vuxit och omfattar idag ALLA! Fantastiskt inspirerande och bra presenterat av Joachim fick vi följa hur man tänkt och gått tillväga.
Det som är speciellt intressant är att hela det här konceptet bygger på enskilda lärares erfarenheter och vilja att testa i praktiken. "Det funkar" verkar vara ett återkommande uttryck.
Ofta i skolans värld är det tvärtom. Nya pedagogiska idéer kommer ofta uppifrån. Det är från högskolorna (PBL?) och skolverket som det initieras. Här verkar det som det kommer underifrån. Från praktikerna. Ännu så länge forskas det inte på detta i Sverige men vi får hoppas att någon förbarmar sig och tittar på det från ett forskarperspektiv.

Att det i en värld där i princip allt som skrivs idag skrivs på dator, fortfarande är pennan som regerar i klassrummet framstår för mig som märkligt.
Jag kan faktiskt inte köpa att så mycket tid läggs på att lära våra barn att skriva för hand.

Dessutom är det ju så att massvis med barn varje dag går till skolan för att misslyckas med att skriva en snygg handstil (jag gjorde det under 12 år). Inte berodde det på att jag inte hade något att berätta.

Pennan begränsar datorn befriar?

4 kommentarer:

charlotta wasteson sa...

Jag tror att vi kan bli bättre på upphovsrätt genom att vi prövar att skapa egna texter, bilder och filmer som vi känner är värdefulla för oss. Jag tror också att vi kan bli bättre på att analysera texter och se till exempel användning av olika stilmedel, om vi själva prövar att skriva liknande typer av texter och använda liknande stilmedel.

Jag tror helt enkelt att vi kan bli mer medvetna konsumenter om vi även prövar på att producera! Och vice versa (men vi går kanske oftast från andra hållet, så det känns nästan onödigt att skriva).

Alltså låter det helt logiskt att vi kan skriva oss fram till att bli bättre läsare. När man skriver läser man ofta massor av texter, andras texter men inte minst sina egna!

Jag gillar precis som du att få se konkreta exempel och höra om personliga erfarenheter. Det låter som en inspirerande dag!

Anders Erenius sa...

Mycket!
Får du chansen att lyssna på Joachim så ta den. Nu ligger kanske skriva sig till läsning en bit från din vardag men jag tror att det hade varit givande ändå. Sedan har han ju andra strängar på sin lyra som handlar om verktyg på nätet osv.
Ta kontakt och köp in en halvdag med honom jag lovar att även de mest motsträviga kommer att bli inspirerade!

charlotta wasteson sa...

Tack för tipset! Jag följer hans arbete lite grand via hans blogg och via FB och jag är särskilt imponerad av hans kunniga och inspirerande arbete som vi kan ta del av på http://www.ystad.se/skolvaskan !

Anders Erenius sa...

Och nu har han fått guldäpplet också! Heja Joachim!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...