måndag 21 juni 2010

Skolpolitik utan visionerIdag skall den nya skollagen klubbas. Självklart alltid kul med debatt om den svenska skolan. Men jag undrar vart våra politiker vill egentligen. Det enda som diskuteras är ordningsregler och betyg. Som i dagens SVD. Saker som har väldigt lite med lärande att göra. Kunskap är för all del ett populärt ord bland våra politiker.
Men vad kunskap är eller vilken kunskapssyn de har har de väldigt svårt att uttrycka.
Detta gäller oavsett politisk färg.
Var finns visionerna. Framtidsspaningarna. Positivt tänkande och målformuleringarna? Jag har inte sett dem ännu.
När det kommer en politiker som säger att vi skall ha världens roligaste skola så lovar jag att rösta på den politikern.
Det skall ju vara kul att lära annars kan det kvitta.
jag tycker inte att det är kul med ordningsregler och betyg och jag tror inte att det är den bästa vägen att välja om man vill ha världens bästa skola. Man säljer ju inte fler Volvo genom att diskutera alla problemen med tändstiften. Man säljer fler Volvo genom att prata om hur kul det är att köra den.

2 kommentarer:

Mats Gerdau sa...

Hej, jag håller på ett sätt med dig. Klart att skolan ska vara rolig! Och kreativ, utmanande och intressant.

För mig är politik dels värderingar, dels instrument för att ge möjlighet för lärare och andra att skapa en bra skola.

Skollagen är ju rätt trist i så motto att det är en regelsamling. Där kan man inte ha visioner, även om det finns väldigt uppfordrande paragrafer i nya förslage också. T ex att alla elever ska få utvecklas maximalt utifrån sina förutsättningar. Men lika lite som livsmedelslagen talar om visionerna för alla restauranger så talar skollagen om alla visioner för skolan. Det är människor i verksamheten som gör skillnad och politiken ska ge de bästa möjliga förutsättningar för det. Och då behövs nog betyg och nationella prov och annat för att följa upp kvaliteten, även om det självklart aldrig får vara huvudpoängen vare sig i politiken eller skolans vardag.

Anders Erenius sa...

Hej Mats!
Vad kul att du tar dig tid att svara!
Det jag egentligen vänder mig mot är inte skollagen i sig. Den är som du skriver rätt så trist och det är inte något konstigt med det. Lagar har vi inte för att de skall vara underhållande läsning.
Nej det jag vänder mig mot är bristen på framtidsinriktade, positiva och kreativa visioner för svensk skola. Om de finns så syns de inte i debatten. Jag väntar på de där storslagna visionerna om en skola som skulle kunna slå hela världen med häpnad. Något i stil med nu ger vi alla Sveriges skolungdomar och lärare var sin dator.
Alla Sveriges lärare fortbildas i pedagogik och bedömning i en skola där man arbetar med internets resurser och gör saker på riktigt!
Om jag är klok eller inte vet jag inte. Men att skolan i de allra flesta klassrum ser ut och har sett ut på samma sätt de senaste hundra åren är inget annat än en katastrof. Utvecklas eller gå under gäller även i skolans värld!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...