söndag 28 juni 2009

Unga lever på nätet men blir allt mer lokala


Kairos Future kommer lagom till sommarvärmen med en ny undersökning. Jakten på den försvunna ungdomsrebellen. Undersökningen visar att de unga idag drömmer om att få ett jobb och familj. Mer revolutionerande än så är inte drömmarna.

Ärligt talat kanske inte så konstigt i ett Sverige med rekordhög ungdomsarbetslöshet? Man slås tycker jag av hur kloka de är. Man vet ju av forskning att det är dessa faktorer som leder till lycka.

Dagens unga lever sina liv inför öppen ridå, om inte på egen blogg, så på Facebook,
Lunarstorm, Bilddagboken eller Twitter. Att helt öppet dela med sig av sitt privatliv till
vem som helst – det är fullt normalt, helt och hållet accepterat.
I detta samhälle, där så mycket är relativt accepterat, där många tabun rivits
ned och mormor lyssnar på hårdrock – hur kan man som ung revoltera? Kanske
genom att fort växa upp och bli ordentlig?

Ja man gör ju inte revolution i pappas jeans eller hur. Nymoralism? Är det det vi har att vänta. Nej jag tror inte det. Men kanske en mer tolerant värld får man hoppas. Internet har möjligheten att göra samhället öppnare och möjligheterna till en vidare världsbild för alla. Skolan har en nyckelroll i att visa på dessa möjligheter och lära eleverna att det finns en värld utanför den lilla communityn. Annars riskerar vi en generation som på nätet rör sig i lika snäva kretsar som man gjorde i det gamla bondesamhället. Möjligheten finns men eleverna är lika konservativa som vi människor alltid har varit. Dags att bredda världen!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...