onsdag 25 augusti 2010

Facebook och skolanFacebook och skolan är ett intressant diskussionsområde för oss lärare. Skall man eller skall man inte vara vän med sina elever?
För mig är det enkelt. Självklart skall man vara vän med sina elever! Det får ju såklart konsekvenser. Man kan inte skriva om vad som helst då. Men det kanske man inte skall i alla fall.
Jag tror att vuxnas närvaro är precis lika viktig på Facebook som i korridoren.
Fallet Bjästa har väl mycket tydligt visat hur fel det kan bli när vuxenvärlden blundar eller avstår från att delta.
Jag tror att ungdomar uppskattar och behöver vår närvaro.
Något som har förvånat mig är hur extremt lite fula ord, påhopp och mobbing jag sett på Facebook. När jag någon enstaka gång sett något som jag tyckt gått över gränsen så har jag argt påpekat det. Varje gång har jag mötts av samma svar. Men hallå fattar du inte att vi bara jäklas på skoj. Jag har helt enkelt inte fattat sammanhang och ironin.
Oftast är tonen uppmuntrande och positiv.
Man lyfter och förstärker varandra. Är någon ledsen så tröstar man. Är någon glad så gläds man tillsammans med den personen.
Facebook är helt enkelt en positiv del av många (de flesta) ungdomars liv.
En annan sak som överraskat mig är att gamla elever gärna upprätthåller kontakten med mig. Inte så ofta eller mycket. Men en liten kommentar här och där. De följer mina äventyr och jag deras. Relationen hålls levande på ett sätt som var omöjligt (eller i vart fall ovanligt) innan Facebook. Jag tycker att det är en rikedom att ha så många kontakter som hålls levande. Facebook är en källa till massor av kunskap som vi som jobbar i skolan har nytta av. Som min kollega P-O uttryckte det idag på klingande dalmål.
"Jag vet när jag går till en lektion vad som hänt och kan ta upp det".

Tänk så fantastiskt!

2 kommentarer:

cwasteson sa...

Jag har funderat lite över varför inte alla tycker så och mitt svar är, så här långt:
kanske beror det på att man är rädd för att relationen på FB ska påverka relationen i klassrummet så att de som är trevliga och sociala privat skulle kunna få fördelar även i skolan och betygssättningen. Vad tror du?

Ju fler tillfällen lärare tar att träffa elever privat (om än virtuellt), desto större skillnad blir det mellan de elever som väljer att ha denna kontakt med sina lärare och de som inte gör det.

Klarar vi lärare att förhålla oss professionellt till detta? Jag tror det, men kanske är frågan befogad?

Anders Erenius sa...

Spännande sak att fundera över. Jag brukar säga till mina elever att fjäsk lönar sig. Om man ser det som reklam eller marknadsföring istället så känns det kanske bättre.
Fjäsk genomskådar man ju.
Men visst är även lärare människor och påverkbara. Frågan är därför om FB gör ont värre. Jag får fundera på det. Men spontant känner jag att fördelarna överväger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...