onsdag 5 augusti 2009

Smartboard. Eller inte?Smartboard eller inte? Det är frågan. Själv sällar jag mig till dem som är skeptiska. Inte till verktyget i sig. Det är jättekul och funkar aldeles utmärkt. Men det är dyrt och inte något som kommer att få stort genomslag i den riktiga verkligheten utanför skolan.


Fick ett tips om ett intressant inlägg på bloggen http://blogg.binero.se/ som handlar om framtiden för it i bland annat skolan. Professorn i informationsteknologi vid Göteborgs IT-universitet Bo Dahlbom tycker att det är en dålig idé att satsa på Smartboards.


”Skolan skall använda den IT som används i arbetsliv och samhälle, inte
investera i särskilda, dyra pedagogiska hjälpmedel, som inte näringslivet självt
anser sig ha råd med och som sedan står och samlar damm.” Läs mer här>>>


Målet är ju att vi skall verka i den riktiga verkligheten och inte skapa en skola som befinner sig i ett eget universum.

Alltid när det handlar om skola och pengar så är det viktigt att prioritera. Smartboarden kanske har blivit billigare men man får fortfarande många bärbara datorer för samma pengar som man får EN smartboard. Då tycker jag att det är lätt att välja.

I ett drömklassrum kan jag mycket väl tänka mig en Smartboard men mål nummer ett är bärbara till varje unge. En projektor räcker långt även utan en Smartboard.

I en kommentar skriver Henrik Widaeus att prioriteringsordningen bör vara följande.

1. En bärbardator till varje pedagog
2. En projektor och schyssta högtalare i varje klassrum
3. Bärbara datorer till eleverna (1:1 eller på annat sätt)
4. Andra attiraljer som smartboards, wacomplattor o dyl


Jag håller med!

3 kommentarer:

Öpedagogen sa...

Smartboard i förhållande till datorer - så har jag aldrig tänkt på det och då håller jag med dig.En Smartboard är verkligen dyr!! För övrigt är SB ett pedagogiskt hjälpmedel som skapar lust hos många elever: Skrev just en kommentar om detta på min blogg:
http://opedagogen.blogspot.com/2009/06/vem-ska-anvanda-smartboarden.html

Henrik Widaeus sa...

Har länge hävdat att vi måste ha en prioriteringsordning som ser ut ungefär så här:

1. En bärbardator till varje pedagog
2. En projektor och schyssta högtalare i varje klassrum
3. Bärbara datorer till eleverna (1:1 eller på annat sätt)
4. Andra attiraljer som smartboards, wacomplattor o dyl

Sen kan jag tänka mig att interaktiva tavlor kan vara särskilt bra i mindre undervisningsgrupper med barn med särskilda behov. Det ändrar å andra sidan inte prioriteringsordningen...

Niilo Alhovaara sa...

Handlar diskussionen om Smartboard eller digitala whiteboards generellt? Det är ganska stora skillnader mellan olika fabrikat, både tekniskt och också vad gäller support. Jag tror det är viktigt att vara medveten om detta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...