måndag 9 mars 2009

Vart vi vill och hur vi tar oss dit




Om man vill lära någon något så måste man först veta var de befinner sig. Inte bara rent geografiskt utan tankemässigt.


Alltså om du vill förändra skolan till att bli mer IKT orienterad så måste du först ta dig in i lärarnas hjärnor och förändra hur de tänker.


Hur gör man då detta?


Svaret är faktiskt ganska givet..... Reklam!


Varför har du en flaska YES på diskbänken? Jag har mött många som hävdar att det är därför att Yes är det bästa diskmedlet (som om de bedrivit forskning i ämnet). När man tittar på vilket diskmedel som gör mest reklam för sig så visar det sig att det samanfaller med det diskmedel som säljer mest. Nämligen Yes.


Alltså drar jag slutsatsen att reklam fungerar.


Hur reklamen skall se ut för att nå alla lärare i kommunen kan säkert vara intressant att diskutera. Man kan nog tänka sig att man sätter ihop ett paket av olika saker. Brochyr tillsammans med lönelappen är säkert ett sätt. Men att använda sig av IT känns ju ganska naturligt. I lärplattformen kan man lägga intressant läsning, föreläsningar och länkar. Men att få lyssna till någon "live" är fortfarande strået vassare. Bodil Jönsson har mycket kloka saker att säga. Eller varför inte någon från KK-stiftelsen eller varför inte Ericsson? Eller varför inte hela klabbet.


En kraftfull satsning på att få lärarna att fundera över vart vi är på väg kan inte vara fel. Vi jobbar med framtiden i skolan. Det kan låta klychigt men är ju faktiskt sant. Vi måste ju fundera över vad som krävs i framtiden inte vad som fungerade igår.


Kombinera nytt tänk med ny teknik (en till en) och Lund kan fortsätta att glänsa i toppen av sveriges kommuner när det gäller utbildning.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Ha!
Där slog du huvudet på spiken!
Just så borde vi göra!

Anonym sa...

Underbart och enkelt!

Anders Erenius sa...

Tackar ni är så snälla!
Enkelt är det ju tyvärr inte. Det är svårt att förändra hur folk tänker. Särskillt om de är negativt inställda från början. Men med envishet och kärlek så kan man lyckas med det mesta.
Men många behöver nog få vara med om lite aha upplevelser.
Perspektivet på varför vi jobbar i skolan och vilket tidsperspektiv det handlar om är ganska omvälvande. De som börjar på dagis idag skall jobba till ca 2078!!
Det årtalet inger respekt. Backar vi lika långt bakåt som framåt så hamnar vi 1939. Det ger perspektiv det. Utvecklingen lär ju inte avstanna så vad är relevant att lära ut idag?

Anders Erenius sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Helt rätt, tror att man får göra det i flera steg. Det goda explets makt ska inte undervärderas.

Har en införande modell som jag använder(ADKAR)vid införande av IT-projekt som jag tror skulle fungera även för IKT i skolan.

Anders Erenius sa...

Jättebra tips Lars!
ADKAR stämde väldigt bra med hur jag tänker. Skönt att få bekräftat att man inte är helt ute och cyklar.
De goda exemplen skall lyftas fram. Vi lärare har allt för mycket jantelag i oss. Man vill inte lysa och sticka ut. Därför går många och håller på goda ideer helt i onödan. Där gäller det att skapa forum för delande och deltagande i goda ideer.
Vi gör här på bloggarna. Som sagt än en gång tack för att ni finns.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...