onsdag 10 november 2010

Kraften i nätverket


Att skapa tillsammans är otroligt roligt och spännande. Man upptäcker att man kan saker som man inte visste att man kunde och man upptäcker det samma hos de man samarbetar med.
Vi människor kan om vi vill skapa fantastiska saker tillsammans.
Se på youtube eller wikipedia. Otroliga uttryck för mänskligt skapande och fritt delat med resten av världen.
Det pågår massor av sådana här samarbetsprojekt på nätet.
Ett av dem är Nationell bokmärkessamling för utbildning och lärande.
Det är helt enkelt ett ställe för att dela de bästa länkarna på en plats. En resurs helt enkelt. Det är ett samarbete mellan Länkskafferiet och Dela. Jag är stolt deltagare i samlandet av de bästa sidorna.
Du kan också delta och bidra. Som vanligt på nätet så är du välkommen att bidra med det du kan. Om du vill.

Är det inte märkligt hur mycket vi arbetar utan att få betalt för det. Bara för att vi brinner för det. Är det inte märkligt hur lönsamt det ändå blir i slutändan? Kanske inte alltid ekonomiskt men väl i känslan av att ha deltagit i skapandet.

Jag är övertygad om att läromedelsförlagens dagar är räknade. Idag skapar vi länksamlingar och det är bara början på något som i slutändan kan bli ett levande organiskt läromedel som ständigt skapas och omskapas. Eller ett? Vad dum jag är massor av läromedel men med sidor som strukturerar och tipsar om vad, när och hur. Morgondagens läromedelsförlag hittar du kanske på biblioteket. Bibliotekarierna är vana att hantera information och strukturera. I samarbete med en driftig och skrivkunnig lärare och lite kunskaper om hemsidor och databas så har du ett vinnande koncept. Sedan kan man bjuda på tjänsten gratis och fara land och rike kring och tjäna grova pengar på att hålla utbildningar för lärare, rektorer och förlagschefer. Eller varför nöja sig med att göra detta för den svenska marknaden. Think global! Jag bjuder på idén men ni får gärna ta in mig som konsult!
Skall vi kanske göra det tillsammans?
Kom igen nu kör vi!
Vem kan databas? Vem är bra på att strukturera?

5 kommentarer:

Annette sa...

Chrille och jag har ju den idén med vår musikundervisning. Fast mer lägga ut alla lektioner och göra dem interaktiva för eleverna. Vi ska konsultera dig =D

Nu hoppas jag att friutrymmet infinns för att kunna ro det i land.

Men jag är lite snål. Jag vill ha betalt för min kunskap om någon annan lärare ska få del av det.

Ska vi ta upp en gammal fight oss emellan ;o)

Kram
Annette

Anders Erenius sa...

Då vill jag ha betalt för att hjälpa dig. Vill att du genast sätter in pengar för lästa inlägg på min blogg.
;)
Nej men jag tror att man får betalt men att affärsmodellen kanske inte är den gamla pengar först sedan får du del av min kunskap. Utan snarare det här är min kunskap den bjuder jag på och eftersom jag bjuder på den så kommer det att göra att jag får ta del av andras kunskaper och grejer. Plötsligt är man bokad som föreläsare eller nåt...
Pengarna kommer men kanske inte där man tror att de skall komma.

Annette sa...

Jag tror också på utbytet mellan tankar. Och jag tror att det berikar och för framåt. Men visst hade det varit gott om flödet med mat på bordet och sådana väsentligheter följde per automatik med det brinnande engagemanget.

/Annetteplättedelardrottning =)

Åsa K. sa...

Hej Anders!
Så roligt att se it's learning-filmer och inse att det är du! =) Vad trevligt det är att läsa din blogg och känna igen mig i så mycket! Hur samlar vi ihop alla goda idéer i den här stan så att våra elever får det absolut bästa med sig?? Har du idéer där? Jag tänker t.ex. på alla dina länktips - varför är det inte någon som samlar dem på kommunens hemsida, varför ska lärarna göra det sökandet ytterligare en gång när du redan har gjort det? Har du sett Ystads kommuns "Skolväskan"? Jag skickar ett mail till dig, så kanske vi kan fortsätta diskussionen! =)
Mvh,
Åsa Klausen.

Åsa K. sa...

Förresten, jag är KUNG på struktur! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...